קולגן

תוכן עניינים

קוראים לו "המלך של האנטי אייג'ינג", "מעיין הנעורים של העור" ועוד שלל סופרלטיביים אחרים – אך מהו בעצם קולגן, מהו תפקידו ומה לד"ר מרינה לנדאו יש להגיד עליו

מה זה קולגן?

קולגן היא מולקולה חלבונית גדולה ומורכבת (המכונה "חלבון מבני") שנוצרת על ידי תאים פיברולסטיים שנמצאים בשכבת הדרמיס – השכבה האמצעית של העור. קולגן הוא החלבון השכיח ביותר ברקמות הגוף של רוב בעלי החיים, ובכללם גם בני האדם. הוא מהווה כ 30% מרבע מכלל החלבונים בגוף האדם ומשמש כמרכיב העיקרי ברקמות חיבור בגופנו, וכן מהווה כ-80% מהחלבונים בעור הפנים, והוא האחראי לעיצוב, תמיכה וחיזוק תשתית העור, אשר מעניקים לעור את הנפח שלו.

עד כה התגלו 29 סוגים שונים של קולגן. העיקריים שבהם הינם: קולגן מסוג 1 (מצוי בעיקר בעור, גידים ורקמת עצם), קולגן מסוג 2 (מצוי בעיקר בסחוסים) וקולגן מסוג 3 (מצוי בעיקר בעור וכלי הדם). הקולגן עשיר בשתי חומצות אמינו – פרולין וגליצין. ויטמין C חיוני אף הוא לתהליך הביוכימי של בניית הקולגן. מחסור בוויטמין C יוביל למחסור בקולגן וכתוסאה מכך עלול לגרום לדימומים, היחלשות העור והעצמות ותסמינים נוספים.

לקולגן קשת רחבה של שימושים. הוא נמצא בשימוש נרחב בתעשיית הקוסמטיקה, פרמצבטיקה, רפואה ומזון, זאת לאור רמת התאימות הביולוגית הגבוהה שלו, היותו חומר בלתי רעיל ומתכלה.  

גברים, נשים והקולגן שביניהם

עור צעיר עתיר בקולגן, וסיבי הקולגן בו הם רבים ומתוחים. עם הגיל, קיימת ירידה בקצב ייצור הקולגן על ידי התאים הפיברולסטיים, ובנוסף מולקולות הקולגן עצמה מתחיל להתפרק בהשפעת גורמים חיצוניים דוגמת עישון, חשיפה לשמש ורדיקליים חופשיים. הצטמצמות זו בקולגן גורמת לקמטים מכיוון שהעור, שנשאר באותו גודל צריך להקיף פחות נפח.

מחקרים הראו כי אצל נשים, החל מגיל 30, כמות הקולגן בעור יורדת בכ- 1% כל שנה, אם כי נמצאה גם השפעה לנטייה גנטית של הידלדלות מאגרי הקולגן. סביב גיל המנופאוזה כמות הקולגן יורדת ברמה דרמטית ויכולת הגוף לייצר קולגן חדש פוחתת בעד כ־75%. זאת הסיבה שנשים מרגישות סביב גיל זה ירידה משמעותית באלסטיות של העור והופעת קמטים. לא רק זאת אלא שמולקולות הקולגן מתפרקות כתוצאה מהשפעת גורמים סביבתיים, כמו חשיפה לשמש ועישון, אשר חודרים לעור דרך מחסום אפידרמיס פגום. כדי להחזיר לעור את הנפח והאלסטיות שלו חייבים לגרום לעור לייצר יותר קולגן.

ומה קורה אצל גברים אתן שואלות? כמו תמיד, גם כאן, לגברים יותר קל בחיים 🙂 עורם של גברים עתיר בקולגן ולכן לרוב הם מתקמטים פחות עם הגיל.

קולגן בקוסמטיקה

למעשה אנחנו צורכים קולגן דרך מערכת העיכול מקורות מזון מן החי (בשר עוף, בקר ורוב הדגים). הקולגן שאנו אוכלים מתפרק והופך לחומצות אמינו אשר נספגות ברקמות ותאי הגוף. כלומר, הקולגן לא נשאר בתצורתו הגולמית כאשר הוא נספג בגוף.

למרות שהוכחה יעילות מסוימת בצריכת תוסף תזונה קולגן (אם כי מוגבלת ובעיקר בקשר עם ליחוח העור) על איכות העור, הדרך העיקרית של הגוף לפצות את עצמו על אובדן הקולגן או על הירידה ההדרגתית באיכותו, היא באמצעות גירוי התאים הפיברולסטיים לייצרו בעצמם, על ידי טיפולים באמצעות מכשור ייעודי או בשימוש ברכיבים פעילים שהוכחו ככאלה שמגרים את ייצור הקולגן העצמאי. שילוב של רכיבים פעילים לגירוי ייצור קולגן יחד עם חומצה היאלרונית, יביא לליחוח משמעותי של העור יחד עם שימור האלסטיות שבו, ולמראה עור בריא ומלא יותר. 

צריכת קולגן – מילה מהרופאה

אז אם קולגן כל כך טוב לעור ולמראהו – למה מוצרים קוסמטיים אינם מכילים קולגן?

מולקולת הקולגן היא גדולה מנקבוביות העור לכן איננה יכולה לחדור את מחסום האפידרמיס ולהיספג בעור.

רכיבים המעודדים ייצור קולגן ושיקום מבנה סיביו הן חומצות רטינואידיות (או תחליפן הטבעי – בקוצ'יול), חומצות אלפא וביתא הידרוקסי, פפטידים וויטמין C. בעת מריחת חומרים אלה על פני העור, וכדי לוודא שהם אכן יבצעו את הפעולה לשמה הם נמרחים ולא פשוט יתאדו דרך העור החוצה – חשוב להקפיד על מחסום אפידרמלי משוקם וצפוף.

מאמרים נוספים

אקנה

מה זה אקנה והאם מדובר ב"מחלת מתבגרים"? אקנה היא בין 10 המחלות השכיחות בעולם ומשפיעה על מאות רבות של מיליוני אנשים מידי שנה. על אף

קרא עוד

פיגמנטציה

משמעות המילה פיגמנט היא צבע. פיגמנטציית עור משפיעה על צבע עורנו. העור מקבל את צבעו מפיגמנט הקרוי מלנין. ישנם תאים מיוחדים בעור – מלנוציטים –

קרא עוד

רטינול

  מה זה רטינול? רטינואידים הם קבוצה גדולה של חומרים, שכולם נגזרות של ויטמין A, הנעים בין מכירה ללקוח קצה (OTC) ועד תרופות מרשם –

קרא עוד