ויטמין a לעור

תוכן עניינים

ויטמין A לפנים – או בשמו הנפוץ יותר: רטינול

מה זה רטינול?

רטינואידים הם קבוצה גדולה של חומרים, שכולם נגזרות של ויטמין A לעור, הנעים בין מכירה ללקוח קצה (OTC) ועד תרופות מרשם – במשחה או כדורים.  לרטינואידים יכולת קלינית מוכחת בעידוד המחזוריות התאית, עידוד ייצור הקולגן, סיוע בטיפול באקנה ובקמטוטים וטשטוש פיגמנטציה.

 רטינואידים OTC מצויים לרוב בסרומים, קרמים לטיפוח ומלחחים:

  • רטינול – בעל תופעות לוואי מופחתות, מומר ברמה התאית של העור ולפיכך תוצאות נראות תוך מספר חודשים עד שנה.
  • אסטרים של רטינול (retinyl palmitate, retinyl acetate, retinyl linoleate) – החלשים שבמשפחת הרטינואידים. מותאמים למי שרק מתחיל/ה את הטיפול ברטינואידים או לבעלי/ות עור רגיש.
  • אדפלן – מאט את הגידול בנקבוביות מוגדלות, בעל תכונות אנטי דלקתיות, ולכן גם מותאם לטיפול באקנה

רטינואידים במרשם רופא:

  • רטין A – עובד בצורה מהירה ומיידית על העור מאחר ואין צורך בהמרה בתוך העור
  • אקוטן – תרופה הנלקחת דרך הפה, אשר נרשמת במקרים חמורים של אקנה ודורשת ליווי רפואי הדוק

האם רטינואידים הופכים את העור לדקיק יותר?

מדובר במיתוס נפוץ וזאת בשל תופעות הלוואי של קילוף העור בשימוש התחלתי ברטינואידים. אבל ההיפך הוא הנכון. מאחר ורטינואידים ממריצים את ייצור הקולגן, הם למעשה מסייעים בעיבוי העור. עור צעיר הוא לרוב עבה ואחד מסימני ההזדקנות הוא הפיכת העור לדק יותר.

האם צעירים יכולים להשתמש בויטמין A לעור?

למרות הדעה הרווחת שרטינול ונגזרותיו אינו מיועד לצעירים, שימושם של הרטינואידים בתעשייה הקוסמטית, היה במקור לצרכי התמודדות וריפוי של אקנה. למעשה, רק לקראת סוף שנות ה 80 פורסמו לראשונה במחקר מדעי יתרונותיהם של הרטינואידים בריכוך קמטוטים והבהרה של כתמי פיגמנטציה, קבוצה זו תוייגה כ"אנטי-אייג'ינג".

אין שום מגבלת גיל על השימוש ברטינואידים, והדבר תלוי יותר במצב העור וצרכיו. ויטמין A לפנים הוא אחד מחומרי הפרו-אייג'ינג, או "אנטי-אייג'ינג מניעתי", הטובים והיעילים ביותר, לאחר – כמובן – קרם הגנה מפני קרני השמש.  

רטינול (או רטינואידים) ושמש

המיתוס הגדול מכולם – השימוש ברטינואידים הופך את העור לרגיש יותר לקרינת השמש. ניחשתם נכון – גם כאן מדובר במיתוס ולא באמת.

יתרה מזאת, רטינואידים "נשברים" בעקבות חשיפה לשמש. זאת אומרת שבפועל, לא רק שהעור איננו הופך רגיש יותר לשמש בגלל פעילות הרטינואידים, אלא שדווקא רטינול שנחשף לשמש מאבד את תכונותיו ואת השפעתו הרצויה על העור.

יחד עם זאת, טיפול ברטינואידים באחוזים גבוהים (דוגמת רטין A, במרשם רופא), עשויים לגרום לקילוף העור ועור חדש רגיש יותר לשמש מטבעו ולכן תיתכן רגישות יתרה לקרינת השמש, אך בהחלט לא כזאת שנובעת מהחומר עצמו. לאור זאת, ועל אף שרטינואידים עצמם אינם מגבירים את הרגישות לשמש, נחוץ והכרחי להשלים טיפול בויטמין A לעור על ידי מריחת קרם הגנה משמעותי על העור המטופל. 

עור רגיש ורטינואידים

לרטינואידים מוניטין רע כרכיב אגרסיבי על העור. הם אכן פעילים למדי, אבל הבנה של דרך פעילותם תאפשר, אפילו לבעלי עור רגיש, להשתמש בהם ולהנות מהיתרונות הרבים שלהם בכל הנוגע להצערת העור. 

למרות התפיסה המוטעית שרטינואידים פועלים על ידי קילוף העור, למעשה מדובר בנגזרות של ויטמין A וככאלה הם נחשבים בכלל אנטי-אוקסידנטים. ככאלה אין להם את היכולת לפרק או להסיר תאי עור מתים מהעור ולכן הם אינם גומרים מקלפים.

לעיתים לאחר השימוש בהם העור מרגיש מגורה או יבשושי ולכן מקשרים את פעילות הרטינואידים עם קילוף או פילינג של העור. תחושות אלה הן למעשה מבטאות יובש בעור לתקופת ביניים, עד שהעור מתאקלם לחשיפה לויטמין A.

רטינואידים והריון או הנקה 

ויטמין A נחוץ לגופנו וגם להתפתחות עוברית תקינה. הוא מסייע להתפתחות התאים ולהתפתחות העובר עצמו, בעיקר לעור, לראייה, לעצמות ולשיניים. ויטמין A מצוי במגוון רב של מזונות מהחי ומהצומח, ואנחנו מקבלים כמות מספקת שלו המתאימה גם לתמיכה בהתפתחות העובר.

כמות גדולה מדי של ויטמין A עלולה לגרום לנזקים לעובר ומכיוון שמקבלים כמות מספקת של הוויטמין מהמזון שאוכלים, צריכה שלו גם ממוצרי קוסמטיקה עלולה לגרום לכמות גדולה מדי אשר עלולה להסב נזקים ומומים לעובר. לכן אין רטינואידים דרך תכשירים קוסמטיים בעת ההריון. 

מתי הזמן הנכון להתחיל להשתמש ברטינואידים?

אם המטרה שלך היא לטפל ולבצע צעדים מניעתיים נגד קמטים, קמטוטים, פיגמנטציה וכדומה – שנות ה 20 המאוחרות או שנות ה 30 המוקדמות הן זמן מצוין להתחיל את השימוש בויטמין A לפנים. בשנים אלה הגוף מתחיל לייצר פחות קולגן וקצב הייצור יורד, לעומת השנים המוקדמות יותר. 

יחד עם זאת, ההחלטה היא מאוד אינדיבידואלית ומושפעת מאוד מאורח החיים של כל אדם ורמת נזקי השמש שנגרמו לעורו.

מאמרים נוספים

אקנה

מה זה אקנה והאם מדובר ב"מחלת מתבגרים"? אקנה היא בין 10 המחלות השכיחות בעולם ומשפיעה על מאות רבות של מיליוני אנשים מידי שנה. על אף

קרא עוד

פיגמנטציה

משמעות המילה פיגמנט היא צבע. פיגמנטציית עור משפיעה על צבע עורנו. העור מקבל את צבעו מפיגמנט הקרוי מלנין. ישנם תאים מיוחדים בעור – מלנוציטים –

קרא עוד

קולגן

קוראים לו "המלך של האנטי אייג'ינג", "מעיין הנעורים של העור" ועוד שלל סופרלטיביים אחרים – אך מהו בעצם קולגן, מהו תפקידו ומה לד"ר מרינה לנדאו

קרא עוד